Algemene informatie mondkapjes

Waarom een mondkapje?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om een mondkapje te dragen als je iemand verzorgt die vermoedelijk besmet is met het coronavirus. Ook wie symptomen vertoont als koorts, hoesten, een snotneus of kortademigheid, kan beter een mondkapje dragen. De WHO waarschuwt er wel voor dat het dragen van een mondkapje alleen nuttig is in combinatie met het veelvuldig wassen van de handen. Naast het advies van de WHO adviseren steeds meer landen om mondkapjes te dragen ‘voor elke situatie waar geen veilige afstand behouden kan worden’.

EVOLON® MASK by Textiles & More

De EVOLON® MASK zijn wasbaar op een temperatuur van minimaal 60˚  C en daardoor herbruikbaar. Zelfs na vele malen wassen blijft de stof zijn functionele eigenschappen behouden. Textiles & More heeft de filtratie efficiëntie van de mondkapjes laten testen bij TNO (TNO Referentie : MSB-2020-100332199-MHe). Op basis van deze tests voldoen de mondkapjes qua filterende werking van het materiaal overeenkomstig het materiaal van type IIR Chirurgische referentie mondkapjes. De mondkapjes hebben een filtratie efficiëntie (PFE, Particles Filtratie Efficiëntie) van minimaal 90% tegen partikels die door de lucht worden verspreid.

Hieronder treft u de algehele informatie m.b.t. de typen mondkapjes en de daarbij behorende richtlijnen, specificaties.

De correcte benaming voor mondmaskers of mondkapjes is mondneusmaskers. Voor een optimale bescherming is het van belang dat je goed weet welk mondneusmasker waarvoor geschikt is. Hiervoor zijn Europese richtlijnen, normen en standaarden opgesteld. Onderstaande tekst komt uit het document “RIVM Persoonlijke beschermingsmiddelen VWK” sectie 6 en 7.

Type mondneusmaskers

Het chirurgisch mondneusmasker: Een medisch hulpmiddel en beschermt de patiënt tegen ziekteverwekkers uit de neus of mond van zorgmedewerkers. Daarnaast beschermt het de zorgmedewerker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen neus of mond.
Het ademhalingsbeschermingsmasker: dit is een persoonlijk beschermingsmiddel en beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden.

1) Chirurgische mondneusmaskers

Chirurgische mondneusmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm. Er zijn 3 verschillende typen chirurgische mondneusmaskers: 

Type I masker: Bedoeld voor cliënten, niet voor zorgmedewerkers.
Type II masker: Voor gebruik door zorgmedewerkers in die gevallen waarbij een mondneus-masker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen.
Type IIR masker: Dit is de niet-vocht doorlatende variant. Het is bedoeld ter bescherming van de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen. Het RIVM adviseert type IIR mondmaskers te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten die besmet zijn met het coronavirus.

2) Ademhalingbeschermingsmasker

Het ademhalingbeschermingsmasker moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1. Er zijn 3 typen ademhalingbeschermingsmaskers:

FFP1 masker: dit is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken. Dit masker heeft een filtratie efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkantlekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van het coronavirus.
FFP2 masker: Is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een filtratie efficiëntie van 94%. De zijkantlekkage mag niet meer zijn dan 8%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van TBC.
FFP3 masker: Deze klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale filtratie efficiëntie van 99%. De zijkantlekkage mag niet meer zijn dan 2%. Dit masker wordt o.a. gebruikt bij het werken met cytostatica.

M.b.t. bovenstaande: volg verder de richtlijnen van het RIVM en zie het document separaat “RIVM Persoonlijke beschermingsmiddelen VWK”. De pdf van het RIVM kun je hier bekijken.